Vier ultrakorte Nederlandse animatiefilms in de Pathé bioscopen

Aurora

Vanaf juli worden in de 21 Pathé bioscopen met 159 zalen in het voorprogramma van de grote zomerfilms, vier nieuwe korte Nederlandse animatiefilms vertoond. Een groot bioscooppubliek kan nu genieten van deze ultrakorte animatiejuweeltjes van maximaal 2 minuten:

Kiekje van Arthur van Merwijk
Chopper van Lars Damoiseaux
Granny Lane van Daniël Dugour
Aurora van Aimée de Jongh

De vier films die sterk verschillen in stijl en techniek werden door het Nederlands Filmfonds in samenwerking met Pathé geselecteerd.

Kiekje is als eerste te zien in het voorprogramma van Madagascar 3, in de Nederlandse en originele versie vanaf 12 juli in voorpremière. De film Aurora komt voorafgaand aan de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter, vanaf 2 augustus. De programmering van de overige titels wordt binnenkort bekend gemaakt op de websites van Pathé en het Filmfonds.

De leader/promo van het Ultrakort voorprogramma is dit jaar gemaakt door animatiestudio Mooves.

Het is het derde jaar dat een serie ultrakorte animatiefilms gedurende de zomerperiode bij Pathé vertoond wordt. De eerste twee series Ultrakort zijn samen door ruim één miljoen bezoekers bekeken in de bioscoop, in het voorprogramma van onder meer Shrek Forever After, The Last Airbender, De Smurfen en Rise of the Planet of the Apes. De Nederlandse animatiefilm wordt internationaal zeer gewaardeerd en valt op toonaangevende festivals vaak in de prijzen.

Kiekje
Regie: Arthur van Merwijk – Producer: Breinmonster Animatie Producties
Een idyllische open plek in een bos lijkt perfect om dieren in hun natuurlijke omgeving te fotograferen, maar een goed bedoelend echtpaar van dagjesmensen mist alles wat zich recht onder hun neus afspeelt.

Het concept voor ‘Kiekje’ is bedacht door producent Daan Velsink en verder ontwikkeld en uitgevoerd door een team van jonge animatietalenten, bestaande uit Patrick Schoenmaker, Joost Lieuwma en Lukas Krepel, onder leiding van regisseur Arthur van Merwijk. Als ambitieus duo werken Velsink en Van Merwijk sinds hun afstuderen, vier jaar geleden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, regelmatig samen aan verschillende animatieprojecten. De vorige animatiefilm van Breinmonster Animatie Producties, ‘The Itch’ van regisseur Patrick Schoenmaker, is momenteel in roulatie in het filmfestivalcircuit en zal binnenkort een online release krijgen. Voor meer informatie kunt u de website van Breinmonster Animatie Producties bezoeken: www.Breinmonster.nl.

Chopper
Regisseur: Lars Damoiseaux – Producer: CTM LEV Pictures
Een bidsprinkhaan wordt opgegeten door een kikker. De kikker wordt opgegeten door een ooievaar en die weer door een krokodil. De krokodil eindigt als een stel laarzen en de drager van die laarzen verongelukt als hij tijdens een motorrit een bidsprinkhaan in zijn gezicht krijgt.

Lars Damoiseaux
Lars Damoiseaux, naar Antwerpen uitgeweken Nederlander, is scenarist en regisseur van korte films, videoclips, reclamefilms en videogames. Hij heeft een origineel en kurkdroog gevoel voor humor, een grote technische kennis en een krachtige, donkere beeldtaal.
Hij vormt samen met Michael en Frederik Palmaers het regisseurscollectief ‘Baron Von Dingdong’, gespecialiseerd in computeranimatie in combinatie met live action.

CTM LEV Pictures
CTM LEV Pictures is een internationaal filmproductiehuis, met als doelstelling op een creatieve, professionele en onafhankelijke wijze korte films, speelfilms en documentaires te ontwikkelen en te produceren. Het is een creatieve broedplaats voor ambitieuze en talentvolle filmmakers met als ambitie films van de hoogste kwaliteit te leveren voor een breed publiek. Tevens combineert CTM LEV Pictures jong talent met ervaren professionals om op die manier te zorgen voor een gezonde symbiose tussen financiële soliditeit en sterke inhoudelijke creativiteit.

CTM LEV Pictures won diverse prijzen, waaronder twee Gouden Kalven (Sunset from a Rooftop (2009) & Vast (2011))

Granny Lane
Regisseur: Daniel Dugour – Producer: il Luster Films
Annie, een oud, dik omaatje in een invalidenautootje raakt onbewust verwikkeld in een race met twee opgeschoten jochies in een brede opgevoerde sportauto. Alle ‘tuning’ en bravoure ten spijt verliezen die knulletjes de strijd. De fabel van de Schildpad versus de Haas herverteld. Van de binnenkort te verwachten single “Hing, Hing, Hing” van Brainpower is speciaal voor deze short een originele score gearrangeerd door Brainpower en Avinash Changa.

Daniel Dugour
Daniel Dugour is professioneel animator sinds 1991. Zowel tijdens als na zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht verbleef hij in diverse wereldsteden, bij verschillende bedrijven als 3D computer animator. Vanaf 1995 heeft hij een eigen studio, eerst als Anitime 3D computer animation, later als partner bij Lemonade Animation. Hij heeft divers werk geproduceerd, waaronder motion rides, VFX, museum rides, wetenschappelijke visualisaties, video clips, shorts, en commercials.

il Luster Films
il Luster Producties is het meest actieve en dynamische animatie productiehuis in Nederland. il Luster is betrokken bij de ontwikkeling, productie en distributie van zowel autonome korte animatie films als opdrachtwerk. Hun eerste feature film ‘Trippel Trappel’ is momenteel in pre-productie. In 2011 zond de KRO Woezel en Pip uit, de eerste animatieserie die il Luster produceerde. Momenteel werkt il Luster o.a. aan ‘De Tumblies’ een nieuwe animatieserie die in de komende herfst zal worden uitgezonden door de KRO.

Aurora
Regisseur: Aimée de Jongh – Producer: Mooves
In de ultrakorte animatiefilm Aurora dreigt de beeldschone titelheldin ten prooi te vallen aan de Witte Wieven. Deze authentiek Oost-Nederlandse spookverschijningen vormen, samen met de wilde zwijnen, de grootste bedreiging in de Veluwse bossen na zonsondergang. Aurora besluit om toch door het bos te gaan vanavond, op weg naar haar bestemming.

Aimée de Jongh (1988)
Aimée de Jongh studeerde in 2011 af als animator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens haar studie publiceerde ze al diverse (bekroonde) strips en illustraties. Haar krantenstrip Snippers verschijnt dagelijks in de Metro en ze verstripte onlangs de film De Lift van Dick Maas voor het boek Filmfanfare. Bij animatiestudio Mooves werkte ze aan haar debuutfilm, Aurora,welke in de zomer van 2012 als voorfilm in de Pathé bioscopen te zien is.

Aimée over “Aurora”:
Wat voor soort film is “Aurora”?
Aurora is een donker sprookje dat werkelijk had kunnen plaatsvinden, maar dat blijkt pas na twee minuten.

Wat is er toch met “het bos” in animatiefilms?
Het bos lijkt één afschrikwekkend organisme met zijn grijpgrage takken en begroeiing en woeste bewoners, zoals wilde zwijnen. Bossen hebben een raadselachtig karakter. Wij animatoren begrijpen dat.

Wat is de link tussen “Aurora” en je werk als striptekenaar?
De nare, bedrukkende sfeer komt overeen met een toon die ik in al mijn werk onderzoek.

Waar ga je nu aan werken, een animatiefilm of een strip?
Waarschijnlijk eerst een strip, of liever, een graphic novel. Maar daar mag ik helaas nog niets over zeggen.

Mooves
Mooves is een onafhankelijke producent van animatiefilms, met studio’s in Amsterdam en Nijmegen.
Sinds 1999 maakt Mooves korte animatiefilms voor oude en nieuwe media. De portfolio van Mooves omvat zowel traditioneel getekende cartoons als geanimeerde webapplicaties. Sinds 2005 produceert en animeert Mooves ook bioscoopfilms op 35 mm. Als filmproducent maakt Mooves narratieve en artistieke animatiefilms voor een groot publiek en voor festivalvertoning. Mooves bestaat uit Jantiene de Kroon, Remco Polman en Wilfred Ottenheijm.

Over de leader:

De vier Ultrakort-films worden dit jaar ingeleid door Moniek, de nieuwe starlet van animatiestudio Mooves met één tip: Ultrakort 2012, mis het niet!

SHARE THIS POST

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg
  • Technorati

Je kunt niet meer reageren.